AR SPORTS glasses

In 2010 was ik, Tim Keijzers, student aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK), op de masteropleiding Industrial Design. In het AR-lab kregen we de opdracht een concept te ontwikkelen waarin Augmented Reality écht van toegevoegde waarde zou zijn.

De technologie bestond toen al, al was die behoorlijk lomp: grote projectoren boven of naast je oog die via spiegels een display op je brilglas konden projecteren.

Mijn concept: Nike Plus AR Sports Glasses. Een heads-up display met realtime informatie over je snelheid, hartslag en tijd. Aan de andere kant van het beeld: een personal trainer of avatar — van jezelf of vrienden — die dezelfde route of afstand hebben afgelegd. Vergelijkbaar met een digitale “ghost runner”.


Fast forward naar vandaag, vijftien jaar later. De AR-brillen zijn er nu écht. Kleinere displays, compactere projectoren, efficiëntere batterijen en processors. Vandaag heb ik de ENGO 2 van ActiveLook getest. En jawel — in je ooghoek zie je je snelheid, tijd, of wat je maar wilt. Dankzij de koppeling met Strava krijg je live feedback op je prestaties én kun je jezelf meten met je vrienden.




Bij Studio ARRR gaan we ervan uit dat deze technologie nog compacter, krachtiger en slimmer wordt. Niet alleen een heads-up display met data of telefoonmeldingen, maar echte toegevoegde realiteit. Denk aan zorgtoepassingen waarbij een verpleegkundige bij het bloedprikken de ader beter kan zien oplichten, of interactieve handleidingen waarbij je een product op ware grootte vanuit alle hoeken kunt bekijken. Of het live projecteren van een nieuw gebouw in de echte ruimte, zodat je al vóór de bouw kunt ervaren wat het betekent voor het uitzicht in de wijk.


Ik kan niet wachten op de terugblik in 2040 — om te zien hoe ver we dán alweer zijn met deze technologie.

Volgende
Volgende

Augmented Reality op de bouwplaats